وي در ادامه تصريح کرد: سنگ نماي نقش برجستهها و سرستونها بهويژه در تالار آپادانا و دروازه ملل کاخ صد ستون از معادني با فاصله دورتر از تختگاه تخت جمشيد، مثل معدن سنگ سيوند و يا کوه مجدآباد به تخت جمشيد انتقال داده شدهاند.
عسکري اظهار داشت: چوب درهاي تخت جمشيد و رنگ و لعابها نيز از مکانهاي دوردست به اين مکان منتقل شدهاند و به نظر ميرسد مديريت سازنده تخت جمشيد تلاش داشته با تدبير انتخاب نوع جنس سنگها، خشتها، آجرهاي لعابدار و ساير مصالح به کار رفته در بناهاي تخت جمشيد اين بنا را بهگونهاي ايجاد کند که شکوه لازم را به عنوان مرکزي فرهنگي داشته باشد.
اين کارشناس باستانشناسي يادآور شد: پس از سقوط هخامنشيان، اسکندر مقدوني اين بناي بزرگ را به آتش کشيد، و از زمان آتشسوزي و تخريب طي 25 قرن گذشته اين مجموعه در زير بستري از خاک و خاکستر در شرايط مختلف جوي، تا آغاز قرن اخير مدفون مانده بود.
وي افزود: 80 سال پيش آوار گسترده ناشي از تخريبهاي مختلف روي سازههاي سنگي تخت جمشيد با کاوشها برداشته شد و از 10 سال پس از کاوش، چگونگي حفاظت و مرمت سازههاي آسيبديده تخت جمشيد تا به امروز، طي 70 سال، دغدغه مسوولان تخت جمشيد بوده است.
اين مقام مسوول اظهار داشت: در دوره انقلاب اسلامي مرمتهاي گستردهاي در بخش درگاهها، ستونها و پايه ستونهاي تخت جمشيد انجام شد.
عسکري گفت: با رشد علمي کشور لازم بود که طي دهه اخير راهکارهاي حفاظتي و مرمتهاي نوين، در چارچوب قوانين حفاظت و مرمت ميراث جهاني، در تخت جمشيد به کار گرفته شود، بنابراين طي تفاهمنامه منعقده در سال 87 بين سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري و دانشگاه بلونياي ايتاليا اين مطالعات نوين آغاز شد که در حال حاضر در چهارمين سال عمليات اجرايي مرمت تالار هديش در بخش جنوب غربي تختگاه در حال انجام است.
وي با اشاره به گزارشهاي موجود در خصوص ترکخوردن تخت جمشيد عنوان کرد: بيشتر ترکها يا شکافهايي که در برخي گزارشها به آنها اشاره شده مربوط به قرون گذشته است و بسياري از اين ترکها طي دورههاي مرمت مورد حفاظت قرار گرفته است.
به گزارش ميراث آريا، عسکري اظهار داشت: در سازههاي خشتي واقع در جنوبشرقي تخت جمشيد که با مصالح جديد در حدود 40 سال پيش بازسازي شده بود شکافي معمولي ايجاد شده، و دليل اين شکافها اين است که بدنه داخلي اين سازه از خشتهاي دورههاي هخامنشي است و سطح آن با مصالح جديد مرمت شده است.
وي يادآور شد: اين بخش از ديوار در حال پالايش و مطالعه با هدف راهکار مرمتي مناسب براي خشت است؛ به دليل اين که راهکارهاي حفاظتي خشت و آجر از سنگ متفاوت است.
اين کارشناس باستانشناسي عنوان کرد: ساير مواردي که در برخي گزارشها به آنها اشاره شده، مواردي است که در دستور کار اين هيات باستانشناسي بوده اما به دليل اهميت بناهاي تخت جمشيد، برنامه مشترک حيات ايراني و ايتاليايي از تالار هديش آغاز شده است.
/119
انتهای پیام/